Skip to main content

Káva je jedním z nejslavnějších a nejrozšířenějších nápojů na světě, který spojuje tradici, kulturu i každodenní rituály miliard lidí. Za její jednoduchou chutí a povzbuzujícími účinky se skrývá pestrý příběh, sahající od tropických plantáží až po rozmanité kavárenské kultury.

Co je káva a odkud pochází?

Možná vás překvapí, že káva je ve skutečnosti ovoce. Plody kávovníku, z nichž připravujeme naši oblíbenou kávu, připomínají svou velikostí i vzhledem třešně – proto se jim říká „kávové třešně“. Uvnitř každé třešně se skrývají obvykle dvě (výjimečně jedna) zelená semena – kávová zrna. Ano, to co pražíme, meleme a zaléváme, jsou vlastně pecky z tohoto tropického ovoce!

Kávovník sám je stále zelený keř či strom původem z východní Afriky, především Etiopie. První zmínky o divoce rostoucím kávovníku sahají až do 9. století. Pověst vypráví o pasáčkovi koz Kaldim, který objevil povzbudivé účinky kávových bobulí.

Jak kávovník roste a kvete?

Kávovník dorůstá až 10 metrů, ale na plantážích se pro snadnější sklizeň pravidelně ořezává. Vyžaduje tropické a subtropické klima, dostatek srážek i stín vyšších stromů. Po dvou až čtyřech letech začíná kvést drobnými bílými květy s jemnou, sladkou vůní podobnou jasmínu. Po krátkém období květu se začnou tvořit plody – zelené „kávové třešně“, které postupně dozrávají do červené, oranžové či žluté barvy.

Kde se káva pěstuje a sklízí?

Kávovník se pěstuje v tzv. „kávovém pásu“ (mezi obratníky Raka a Kozoroha) v osmdesáti zemích světa. Mezi největší producenty patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie, Etiopie a Honduras. Sklizeň probíhá nejčastěji ručně (zejména u kvalitnějších odrůd arabiky), jinde i mechanicky. Po sklizni se kávové třešně zpracovávají buď mokrou, nebo suchou cestou, během níž zrna získávají charakteristický chuťový profil.

Po odstranění dužiny a následném zpracování zůstávají pouze semena – kávová zrna. Pražením těchto „pecek z třešní“ získává káva své specifické aroma a chuť.

Historie kávy

Předpokládá se, že káva byla poprvé užívána v Etiopii a následně rozšířena do Jemenu a po celé Arábii. V 15. století vznikají první kavárny (qahveh khaneh) v Jemenu a Mekce. Do Evropy se káva dostala v 17. století a rychle získala oblibu v Benátkách, Paříži, Londýně či Praze. Káva ovlivnila obchod, koloniální rozvoj i společenský život mnoha zemí.

Zajímavosti o kávě

  • Kávovník má přes 100 druhů, ale komerčně se pěstují především Arabica a Robusta.
  • Arabica je ceněná pro jemnější, aromatické chutě, tvoří asi 60–70% světové produkce. Robusta je odolnější, s vyšším obsahem kofeinu.
  • Káva se často sklízí ručně, protože třešně dozrávají postupně.
  • Každý šálek je malý zázrak – z pecek tropického ovoce!
  • Každý den se po světě vypije přes 2 miliardy šálků kávy.

Cesta k šálku

Zrna se po sklizni fermentují, suší a vylupují. Pražení rozhoduje o chuti i aroma, které může být ovocné, čokoládové, karamelové nebo oříškové. Každý způsob přípravy i pražení odhalí v šálku nové nuance. Káva je dnes nejen rituálem, ale i inspirací pro kulinářské experimenty milovníků po celém světě.

Ať už považujete kávu za každodenní rituál, kulturní fenomén nebo umělecké dílo, nezapomeňte, že ve svém šálku ochutnáváte doslova pražené pecky z třešní – ovoce, které zraje v tropických dálavách.

Košík

    Košík je prázdný